Carmen Salcedo: “Educació ètica: potencial i opcions per a entitats de formació esportiva”

ESPORTS I ATENEU del 27 d’octubre de 2014

En Miquel Àngel Barrabia, un dels coordinadors de la tertúlia ’”Esports i Ateneu”, inicia la sessió congratulant-se de que els ateneistes aficionats a l’esport ens haguem reunit avui per parlar sobre l’educació ètica en l’esport i recordar als assistents que la sinopsi de les diferents tertúlies realitzades es poden trobar al blog de tertúlies de l’Ateneu Barcelonès.

Així mateix, agraeix al contertulià Joan Lucas, President del Club Esportiu Vila Olímpica, haver proposat el tema i la ponent d’aquesta sessió.

Tot seguit, l’altre coordinador de la tertúlia, Xavier Bachs, va fer la presentació de la ponent, la doctora Carmen Salcedo Vereda.

La nostra ponent, especialitzada en Antropologia Americana per la Universitat Complutense de Madrid, es va doctorar en Antropologia Social i Cultural a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va obtenir el Premi Extraordinari de Doctorat 2010-2011.

Doctora Carmen Salcedo

Doctora Carmen Salcedo

Des de 1992 ha dissenyat i coordinat projectes socials i educatius a Amèrica Llatina i Espanya orientats a la inclusió social i educativa de col·lectius vulnerables, innovació social i promoció cultural.

Seguidament va relacionar les organitzacions per a les que la doctora Carmen Salcedo ha treballat com Fundación Telefónica (a 13 països d’Amèrica Llatina), Diversidad, Deporte y Promoción de la Ciudadanía (Barcelona), Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, Fundació Pere Tarrés – Universitat Ramon Llull, Fundación Inrtermon Oxfam (Barcelona), Asociación Proyecto Hombre (Madrid), Asociación Semilla para la Integración del Joven (Madrid), Asociación Cultural Candela (Madrid) i Comunidad Agropecuaria Industrial EAS, A.C. (Mèxic).

També va dir que actualment desenvolupa projectes en dues entitats, de les quals n’és membre fundadora:

  • La Fundació Itinerarium, organització dedicada a la innovació educativa en qualitat de directora de projectes.
  • UpSocial, una entitat d’emprenedors socials focalitzada en ajudar a escalar innovacions socials provades.

L’any 2010 va dissenyar una metodologia per a la promoció de la cultura ètica en entitats esportives dedicades a la formació de nens i joves.

Amb el propòsit de contribuir a aquest objectiu, amb l’equip de Fundació Itinerarium, desenvolupà el projecte SES (Sports Ethic Seal), un segell de garantia ètica per a entitats dedicades a l’esport en edat escolar.

La metodologia SES s’ha aplicat en quatre entitats de Barcelona, Madrid i Brasil, amb més de 2.500 nens i joves que practiquen diversos esports com futbol, rugbi i waterpolo.

En Xavier Bachs va acabar la presentació indicant que Carmen Salcedo ens parlarà de l’educació ètica, del seu potencial i de les opcions que es disposen per a les entitats de formació esportiva.

Carmen Salcedo inicia la seva intervenció manifestant que no pretén en cap cas fer avui una ponència acadèmica i que vol començar compartint una experiència viscuda la setmana passada que demostra la dimensió ètica i de valors positius que pot aportar l’esport.

Participà en una reunió de treball amb nois amb edats compreses entre 16 i 19 anys d’edat, que organitzava la Fundació Èxit, una entitat que treballa per la inserció de joves en risc d’exclusió. En molts casos es detectava una sensació de desorientació i també de frustració per no haver pogut acabar l’ESO o seguir els estudis que els hi poguessin facilitar un futur… però, quan parlaven de les coses que més els hi agradaven, gairebé tots van expressar la seva fascinació per jugar al futbol. Quan parlaven de futbol, recuperaven l’ànim, l’autoestima i la seguretat.

Aquesta experiència és recurrent en molts casos. L’esport empodera a molts joves; suposa l’únic vincle satisfactori que mantenen amb una activitat social estructurada. És en aquests casos quan es fa més evident la importància de l’esport com a eina socioeducativa.

sello_sesL’any 2010 es posa en marxa el projecte SES (Sports Ethic Seal o Segell de garantia ètica). Inicialment es comença parlant bàsicament de futbol per ser aquest un veritable fenomen de masses. Algunes dades del futbol federat a nivell d’estat l’avalaven: 604.486 jugadors menors de 18 anys d’edat al futbol base, més de 6 milions d’entrenaments per temporada, aproximadament 678.500 partits oficials i moltes hores de dedicació tant dels menors com de les seves famílies. Però aquests fets també es poden extrapolar, encara que amb dades menors, a molts d’altres esports com el bàsquet, el waterpolo, etc.

La doctora Salcedo fa esment a que nois i noies amb desinterès per d’altres llocs de socialització com l’escola, participen activament i incrementen la seva autoestima mitjançant l’esport. Nois i noies que atorguen més autoritat moral a l’entrenador o entrenadora que als professors de la seva escola.

Els treballs de camp realitzats destaquen el gran nombre d’incidents que es produeixen cada cap de setmana a les diferents competicions esportives. Existeix una alta agressivitat i es desenvolupa una cultura anti-valors. Cal tenir molt present, com afirma la doctora Maria Prat Grau, Llicenciada en Educació Física i Doctora en Pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona i experta en valors esportius, que els esports no porten de manera intrínseca els valors; depèn de com s’orienti la pràctica esportiva, aquest pot promoure valors o contravalors. Cal, així doncs, garantir entorns esportius que previnguin conductes de risc, ajudin a adquirir valors saludables i positius i contribueixin a una convivència responsable, constructiva i solidària.

Prossegueix la doctora Salcedo fent esment a les aportacions del doctor Carles González Arévalo, Llicenciat en Educació Física i Doctor per la Universitat de Barcelona, en relació a la tendència de l’esport escolar a aplicar les mateixes regles i normes que l’esport professional, dins del “marc imposat” per les federacions esportives, obviant moltes vegades que el treball amb menors d’edat, matèria prima molt sensible, ha de tenir com a missió ineludible i primària la seva educació i formació. Un dels temes centrals ha de ser com estimulem i mantenim la “musculatura ètica”, com podem facilitar els mecanismes per contribuir a formar persones conscients, responsables i amb valors.

Així mateix, la ponent fa esment al catedràtic Francesc Torralba Roselló, així com a les seves aportacions a la formació en valors: la necessitat d’harmonia entre tots els agents (discurs), continuïtat (les campanyes són necessàries, però insuficients), exemplaritat i experiència reiterativa.

L’esport té avantatges per sobre de l’activitat escolar en aquests aspectes (emoció, treball de reflexió i autoanàlisi, assumpció del fracàs, etc.).

Afegeix la ponent com a elements clau la necessitat que l’entorn assumeixi la seva funció educativa i que es generi un clima social de confiança comunitària per a la transmissió de valors.

El projecte SES pretén implementar l’educació ètica en l’esport i per a fer-ho es planteja el treball en tres eixos:

  • Elaborar un ideari ètic.
  • Prendre mesures organitzadores que ajudin a tots els agents a complir el codi ètic.
  • Ajudar a les entitats esportives a disposar de plans sistemàtics implicant a tots els col·lectius (entrenadors, esportistes, dirigents, pares, etc.).

La musculatura ètica s’aconsegueix amb un entrenament rutinari” va asseverar Carmen Salcedo.

Entrenant valors tots hi guanyem

Pel que fa a la metodologia SES, és fonamentalment una metodologia de reforç institucional mitjançant:

  • La creació d’una comissió ètica (lideratge i participació).
  • L’elaboració d’un codi ètic (molt important el ritus d’institucionalització).
  • La presa de disposicions organitzadores (protocols, gestió de conflictes, etc.).
  • La sistematització de la pràctica (plans de formació, comunicació i sensibilització).
  • El seguiment i l’avaluació permanent.
Club Esportiu Vila Olímpica

Club Esportiu Vila Olímpica

La ponent posa com a exemple d’experiència implementada al Club Esportiu Vila Olímpica, comenta el seu codi ètic, i l’assoliment de la seva capacitat d’autonomia a través del temps. Posa diferents exemples d’iniciatives preses per aquest club com el “tutor de grada” i la capacitat d’autoregulació assolida mitjançant la “pressió dels propis”.

Finalitza la seva intervenció assegurant que “ara mateix estem en un moment idoni per invertir en accions d’aquest tipus”.

Tot seguit pren la paraula el senyor Joan Lucas, President del CE Vila Olímpica, explicant breument la seva experiència atès que des de ja fa quatre temporades s’està aplicant aquest mètode al club, considerant-lo com a element diferencial, comentant el descens d’incidents raportats i, malgrat la rotació de nens, l’assumpció d’aquesta cultura de valors positius per part de l’entitat i els seus membres.

Una vegada acabades aquestes  intervencions, va seguir un debat, en el qual van participar una bona part dels assistentes. Seguidament, es va realitzar la corresponent “foto de família”.

Per als interessats s’inclou el document Educació en valors: potencial i opcions.

Foto de "família" dels contertulians

Foto de “família” dels contertulians

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s