Juan Porcar: “La indústria de l’esport a Catalunya”

ESPORTS I ATENEU del 26 de maig de 2014

Xavier Bachs va fer la presentació del conferenciant, i va dir que Juan Porcar, que va néixer a Barcelona l’any 1953, ha dedicat tota la seva vida a l’esport en les vessants de periodista, fotògraf, pilot, aventurer i empresari.

Juan Porcar al desert

Juan Porcar al desert

Va ser el primer pilot espanyol en participar en els ral·lis africans com el de Tunísia (1980), el Dakar (dos cops en moto i vuit en automòbil, entre 1982 i 1997, acabant en dues ocasions entre els deu primers classificats). Va participar també en el ral·li dels Faraons a Egipte, i en els d’Algèria, Tunísia, Baja Aragón, Baja Portalegre i d’altres; va córrer en quatre ocasions les 24 hores motociclistes de Montjuïc i en diferents campionats d’Espanya de motociclisme. I ha participat en regates a vela en solitari i a dos en el Mediterrani, el Golf de Biscaia i l’Oceà Atlàntic.

Com a periodista contribuí a la divulgació de l’esport del motor, en molts casos a través de les seves pròpies experiències.

És Conseller Delegat del Grup Alesport, presidit per Jaume Alguersuari, amb qui ha compartit projectes empresarials des de fa més de 35 anys. El Grup Alesport està integrat per l’Editorial Alesport, especialitzada en publicacions del món del motor i de la competició esportiva, amb 12 publicacions periòdiques especialitzades com la mítica “Solomoto”, en el mercat des de l’any 1975; RPM Racing, promotora d’esdeveniments esportius; RPM Events dedicada a la creació i gestió integral d’esdeveniments; Aventurismo, majorista de viatges a mida i atípics i Solo Segur, empresa d’assegurances especialitzada.

Juan Porcar durant una regata

Juan Porcar durant una regata

Com a esdeveniments organitzats per RPM Racing, Xavier Bachs en va destacar, entre molts d’altres: el Trial Indoor Internacional de Barcelona (disputat per primera vegada el 1978 al Palau dels Esports); la Zurich Marató de Barcelona; el Enduro Indoor Internacional de Barcelona; les World Series by Renault; la Titán Desert de mountain bike; la logística i explotació de la Volta Ciclista a Catalunya; l’arribada del Tour de França a Barcelona l’any 2009; i la sortida del ral·li Paris–Dakar des de Barcelona i Granada.

Finalment, va dir que Juan Porcar va ser escollit l’any 2008 com a “Millor Gestor de l’Esport Català”; i que és, des de l’any 2010, President d’Indescat.

Seguidament, Juan Porcar inicià el seu parlament fent palesa la importància que l’esport ha adquirit dins la nostra societat; hem vist com la gent ha començat a sortir al carrer a córrer: a la marató de Barcelona que vàrem organitzar el 2006 van participar 4.400 corredors; aquest any hem arribat a 19.500; i això, va dir, passa aquí, i a Mali, i a la Corniche, i als Estats Units…

Va continuar la seva exposició afirmant que l’esport és una realitat, una força potent, que segueix creixent; especialment en el sector de població situat entre els 30 i els 55 anys. L’esport està per sobre de la política i de l’economia; i és una eina fonamental per a donar valor a la societat. Com a mostra de la seva importància, va citar el cas de Mallorca, on el turisme i l’hàbit de la bicicleta ha fet canviar inclús les estructures: el cicloturisme ja té carril amb prioritat a les carreteres no principals de l’illa.

Es va referir després a les activitats d’Indescat, l’Associació Catalana de la Indústria de l’Esport, que té com a missió aglutinar les empreses i centres de recerca vinculats al món de l’esport, amb l’objectiu fonamental de desenvolupar accions que millorin la competitivitat de les empreses catalanes.

Ens encarregaren, va dir, un estudi per identificar les empreses vinculades a l’esport; a Catalunya hi ha unes sis-centes empreses, que donen ocupació a més de 20.000 treballadors, i suposen 4.000 milions d’euros de facturació, un 2,1 per cent del PIB. Moltes tenien dificultats per lluitar en el mercat, perquè son empreses petites o mitjanes; però a l’agrupar-se en una associació o clúster, es complementen i adquireixen una gran força”.

Lliurament del llibre de la història de l'Ateneu al conferenciant

Lliurament del llibre de la història de l’Ateneu al conferenciant

Va citar, com a exemple, el clúster del motor, amb el qual estan treballant per intentar fer atractiva Catalunya a fi de que vinguin a establir-se aquí empreses del sector. “Ens hem donat compte, va dir, de que esportivament som molt potents en el sector de motos, cotxes, etc.; però som un gegant amb peus de fang, perquè tenim molts participants, grans campions, però molt poca indústria. En Fórmula 1, per exemple, els anglesos no tenen esportistes destacats, però sí tenen les estructures. Nosaltres depenem dels esportistes que guanyen les competicions; no tenim les estructures que ens assegurin el poder seguir funcionant en un futur de quatre o cinc anys“.

L’Associació està treballant per identificar la situació: quins son els nostres punts dèbils, quins els punts forts, i quins son els sectors potents. Això ens obliga a tots els que estem al món de l’esport a pensar racionalment i no només amb passió. Hem analitzat a fons les nostres possibilitats, i estem segurs de que si l’estructurem, l’esport pot ser una força potentíssima.

Finalment, Juan Porcar va fer una crida a recolzar els nostres valors, a augmentar l’autoestima. “Tenim els millors campions de la història en molts esports, tenim algunes infraestructures molt importants; i tenim una Associació, l’Indescat, que fa quatre anys que treballa per aglutinar i afavorir l’activitat de les empreses dedicades a l’esport. El futur depèn de nosaltres. I ganes de treballar i passió per l’esport les tenim; i moltes”.

En acabar la seva intervenció, va seguir un viu debat, en el qual van participar molts del assistentes. Seguidament, el conferenciant va signar en el “llibre d’honor” de la tertúlia.

Juan Porcar signant el llibre d'honor de la tertúlia

Juan Porcar signant el llibre d’honor de la tertúlia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s