El catalanisme en la societat civil per Jordi Casassas

Logo ESPAI ATENEU

Crònica de la tertúlia del 04/02/14 amb JORDI CASASSAS 

EL CATALANISME EN LA SOCIETAT CIVIL

???????????????????????????????????????????????????????????????   Jordi Casassas te un extens i prestigiós currículum, entre el que hi ha la circumstància d´haver escrit la Història de l´Ateneu. Catedràtic d´Història Contemporània de la U.B. desgrana el tema anunciat de manera ordenada partint de la formalització de la societat civil com reacció a la societat de l´Antic Regim integrada pels estaments polític, militar i eclesiàstic que controlen el poder de manera inaccessible per la resta.

Al constituir-se les societats liberals, a Anglaterra i França, i amb l´aparició del IV Estat i l´idea de l´opinió, hi ha una reorganització de la societat exclosa per tractar d´ accedir al poder decisori. Casassas estima tres vectors substancials : la alta burgesia, que s´organitza en grups econòmics d´opinió o pressió; la organització de la protecció, majoritàriament empesa pels municipis i l´Església, i que donaran peu a l´inici del moviment obrer; i la democratització de les idees –ateneus, societats, etc.- amb debat i fonamentació dels criteris, bressol de les classes mitjanes. Les professions liberals s´organitzen talment entorn els seus interessos.

Cada vegada mes complexes, les identitats es comencen a desenvolupar en el món de les ciutats, vers les organitzacions de tipus folklòric –esbarts, corals- i en un entorn afavorit per l´aparició del Romanticisme que envaeix Europa reforçant els elements identitaris –la llengua-, dins la complexitat de unes societats civils que es reconeixen per interessos diferenciats, i que passen a ser patrimoni de societats dinàmiques i avançades.

a RIMG0009

En la simbiosi de sentiment i acció apareix el Catalanisme, que comença a ser qüestionat des de fora en el moment que Catalunya despunta. A l´inici la lluita per convèncer a la gent es difícil : “Erem els dotze apòstols” diu Cambó, a finals del XIX. Mantenir-se en el món literari, d´arrel medieval, afectava a gent culta, però calia organitzar-se en el món que anava sorgint.

Quan connecta amb els problemes de present, arrela en el món de la societat civil, però el fet de no tenir Estat es mou en un món estrany, i molt controlat per la política espanyola. Els joves universitaris se´n adonen que si no penetren les estructures polítiques no hi ha res a fer, i comença “ l´assalt” a institucions com l´Areneu o l´Acadèmia de la Jurisprudència. Guimerà, Almirall, Prat de la Riba, Puig i Cadafalch, etc. Esdevé el triomf del catalanisme polític, i el segle XX es beneficia d´un moment enriquidor, que s´estronca amb Primo de Rivera, i posteriorment amb la dictadura del general Franco.

La política catalana, amb poc pes decisori, ve determinada per limitacions específiques que debilita les seves possibilitats, i el catalanisme es manté, aleshores, no per la política sinó per la penetració en la societat civil, organitzada en una munió d´institucions que representen la veritable democràcia, tal com passa a Europa.

???????????????????????????????????????????????????????????????  En la transició espanyola, després l´empeny del món resistent dels seixanta –Serra d´Or, Església catalana, etc., el catalanisme resta seduït per la suggestió de l’autonomia, i cedeix a la classe política la responsabilitat del país. En el moment actual, i en l´encreuament de factors, el catalanisme s´organitza de nou, recuperant el protagonisme davant de la classe política.

Acabada la ponència del convidat hi ha un torn de preguntes i comentaris, als que respon extensament, evidenciant-se talment la pluralitat de criteris dels comensals.

Finalment va signar al Llibre d’Honor de l’Espai Ateneu.

Ramon Mir

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s