La Biblioteca de l’Ateneu

Logo espai ateneu

Des de fa molts anys la Biblioteca de l’Ateneu ha avançat en diversos projectes que mostren la singularitat i la importància per a la ciutadania del patrimoni bibliogràfic de l’Ateneu.

Conscients de la seva importància i singularitat, l’Espai Ateneu ha volgut organitzar una tertúlia amb el tema «La Biblioteca de l’Ateneu: conservant el futur, prioritzant el passat» amb la finalitat també d’apadrinar un llibre dins de la campanya “Apadrina un llibre”.

La coordinadora Mina Pedrós va obrir la tertúlia felicitant al Lluis Vicente, per l’èxit de la Biblioteca, “la joia de la corona de l’Ateneu”, de la qual ell és director des de 2009 i, per tant, la persona que millor la coneix i que en pot parlar amb gran autoritat. 

Lluís Vicente va precisar que la Biblioteca ha experimentat un gran canvi, no només en l’aspecte físic i de les instal·lacions, sinó també, el que és molt important, en la seva organització i en l’aplicació de la informàtica i d’internet. Tot i que, va dir, a nivell de serveis sempre es pot millorar; i per això va demanar als presents que li facin arribar les seves observacions sobre el servei que es dona. 

 RIMG0012

Va assenyalar que la Biblioteca, que obre tots els dies de la setmana, està especialitzada en el segle XIX, la història de les idees i dels intel·lectuals i les humanitats en general. És una de les biblioteques privades més importants de Catalunya en fons del segle XIX. Consta de 250.000 volums, incloses les revistes; dels quals uns 40.000 estan al magatzem Montcada, sobre tot novel·la editada entre els anys 50 i 80. L’any vinent s’iniciarà un pla de tres anys, per a tornar-los a la Biblioteca, tot i que, donats els problemes d’espai de la casa, els documents de baix ús seran enviats a un dipòsit cooperatiu anomenat GEPA situat a Lleida. La participació en aquest dipòsit arriba després d’un acord amb la Generalitat. En aquest dipòsit els documents estaran correctament classificats i ordenats. Si un usuari els demana, els documents arriben en un màxim de tres dies.  

i??????????????????????????????????????????????????????????????? A la Biblioteca es presten, cada mes, uns 1.300 llibres, i diàriament la visiten més de 300 persones: l’espai d’estudi i lectura és molt còmode, i a més, és l’única zona de la casa amb wi-fi. Va confirmar que es manté una política novetats de 25 llibres cada setmana. A la pregunta de on es pot consultar el catàleg dels llibres, va dir que a la web; si es volen consultar els documents digitalitzats, doncs als diversos projectes (GoogleBooks, Portal de Prensa Histórica del Ministerio de Cultura o la Memòria Digital de Catalunya). També la biblioteca treballa en un blog, en col·laboració amb Biblioteques de Barcelona, anomenat LlegeixB@rcelona.  

A més de compartir préstec interbibliotecari amb les universitàries, entre d’altres projectes de cooperació, també coopera amb les biblioteques públiques de Barcelona o de la Generalitat amb el Premi Crexells; igualment, es treballa amb la Diputació de Barcelona o  amb altres biblioteques patrimonials. I durant els últims anys ha participat també en importants projectes, tant amb el Ministeri de Cultura, la Generalitat, Google…

En referència a l’Arxiu de la Paraula, va indicar que l’Ateneu conserva les gravacions de les conferències celebrades des del 1974, aproximadament unes 3.000 hores de cintes, amb testimonis importants com, per exemple, la intervenció d’en Miquel Roca, davant el Parlament, el 1978, sobre la Constitució. Aquestes gravacions s’estan digitalitzant, amb fons propis, i el treball avança bé. Comentant el funcionament de la pàgina web, diu que la Biblioteca ja no és tant sols un guarda-llibres, si no també un servei.  

Des de la pàgina web es pot accedir a espais de discussió de les tertúlies o les seccions. Per a la Biblioteca, és molt interessant conservar les activitats que es fan ara, per mostrar els nostres valors, comentar la cultura, discutir, etc. S’espera que durant el 2014 els socis podran també realitzar una sèrie de gestions (pagaments, demanar formularis, apuntar-se a les activitats de les tertúlies, etc.) directament a través de la web.

Va comentar després la campanya “Apadrina un llibre” dient que el 2010 l’Ateneu va iniciar una acció de restauració de llibres singulars i valuosos (3.000 exemplars editats entre 1600 i 1800) a base d’aportacions voluntàries, de 25 a 50 euros; fins ara s’han restaurat 153 llibres: es recupera l’enquadernació, es revisen totes les pàgines, es tornen a muntar, i se’ls fa una caixa de preservació perquè no entri humitat ni insectes; també es fa un ex-libris amb el nom del padrí, el qual té dret a veure el llibre sempre que vulgui. Un cop a l’any, es celebra un “Dia del padrí”, i els restauradors expliquen què s’ha fet a cada llibre.  

RIMG0042  Finalment Lluis Vicente es va referir a l’equip humà: a la Biblioteca hi treballen 13 persones, de les quals un informàtic, i la resta bibliotecaris-documentalistes. Formen un sòlid equip, que va començar catalogant llibres, i que ara fa moltes més coses, com qüestions relacionades amb la gestió de la Propietat Intel·lectual, l’Arxiu Administratiu, temes editorials, la Memòria anual de l’Ateneu… 

 ???????????????????????????????????????????????????????????????  ???????????????????????????????????????????????????????????????  

En acabar la seva exposició, seguida per tothom amb un gran interès, va mostrar als presents algunes de les ”joies” de la biblioteca, com un incunable, la “Història d’Espanya”, un llibre de làmines de Goya d’un gran valor, etc., que els tertulians van poder “tocar” i admirar, prèvia la col·locació de guants protectors.

RIMG0046 ???????????????????????????????????????????????????????????????

Com a cloenda, Mina Pedrós va proposar que l’Espai Ateneu, com a tertúlia, apadrini un llibre, proposta immediatament aprovada per tots els presents, i que es materialitzarà en breu termini.

Manuel Baratech    

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s