Manuel Ibern: “Campionats del Món de Natació BCN 2013”

ESPORTS I ATENEU del 27 de maig de 2013

Vint i dos amics de l’esport i la majoria socis de l’Ateneu ens vàrem reunir a la sala Pompeu Fabra per celebrar la primera sessió de la nova tertúlia Esports i Ateneu. A l’hora de les postres, el coordinador, Miquel Àngel Barrabia, va prendre la paraula per agrair als reunits la seva assistència, especialment a  Mina Pedrós i Eliseu Oriol, coordinadors de dos tertúlies de l’Ateneu, i va iniciar un torn de presentacions de cada un dels participants a la tertúlia.

Seguidament, Xavier Bachs, també coordinador d’aquesta tertúlia, va fer la presentació del conferenciant. Va dir que en Manuel Ibern és llicenciat en Filosofia i Lletres, i acumula una llarga trajectòria en l’àmbit de la competició i l’organització esportiva. Va ser jugador internacional de waterpolo i seleccionador nacional en el període 1979-1984; com a jugador va participar en els Jocs Olímpics de Mèxic 68 i va dirigir la selecció nacional en els de Moscou 80 i en els de Los Ángeles 84. En 2003 va ser el director esportiu dels Campionats del Món de Natació de Barcelona.

En l’àmbit institucional –va afegir- Manuel Ibern ha exercit com a director d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona entre 1985 i 1996; ha format part del Comitè Tècnic de la FINA i la LEN del 1988 al 1994, i ha estat gerent del Club Natació Atlètic Barceloneta de 1998 a 2001. Ha estat Secretari General de l’Esport de la Generalitat el 2006; i actualment és el director esportiu dels Campionats del Mon de Natació de Barcelona, que tindran lloc del 19 de juliol al 4 d’agost d’aquest any.

El conferenciant va iniciar el seu parlament recordant els seus temps joves a l’Ateneu. Seguidament va explicar la història dels Campionats del Món de Natació, que els anys seixanta  només eren europeus; el 1973 tingué lloc la seva primera edició a Belgrad, i és en els últims quinze anys que han adquirit la gran importància que avui tenen; fins ara aplegaven cinc especialitats (natació, waterpolo, sincronitzada, salts i aigües obertes) però aquest any s’incorpora l’espectacle de risc dels grans salts.

Manuel Ibern va facilitar algunes xifres que demostren la importància dels Campionats, que són una de les proves esportives més importants després dels Jocs Olímpics: està previst acreditar 2.500 periodistes, el 60% dels quals seran estrangers; vindran a Barcelona més de 60 televisions, que transmetran les proves a 200 països, amb una audiència estimada de 500 milions d’espectadors a tot el món; i mobilitzaran 14.000 persones, de les quals 2.200 esportistes, 2.300 voluntaris, etc.

Seguidament, va centrar la seva intervenció en tres grans qüestions. Primera: en l’actual temps de crisi, amb retallades per tot arreu, és convenient celebrar aquests Campionats? Ens ho podem permetre? El conferenciant va dir que la resposta es rotundament afirmativa, perquè constituiran un estímul per a l’economia de la ciutat. En efecte, s’han contractat unes dues centes empreses per treballs dels Campionats; durant quinze dies tindrem un turisme especialitzat d’unes 14.000 persones, amb unes 90.000 pernoctacions. I, sobre tot, cal esmentar que la FINA  ens va oferir organitzar aquests Campionats, a la vista de la perfecta organització amb que vàrem celebrar els anteriors Campionats Mundials del 2003.

La segona qüestió és referent a l’impacte que representarà el Campionat per a Barcelona. L’esport, amb el seu poder televisiu –va dir-, és una important eina de creació d’imatge i de globalització dels valors de la ciutat. Actualment donem una imatge d’innovació i de solidaritat, i de ben segur que els Campionats la potenciaran encara més. Barcelona disposa d’una reconeguda solvència organitzadora i es valora molt la capacitat de mobilitzar un important nombre de voluntaris per recolzar i complementar el treball dels equips professionals i les empreses especialitzades. En aquest sentit, va destacar la resposta de fins a 5.000 persones per a formar i mobilitzar 2.300 voluntaris en la fase d’operacions.

En quant a la tercera qüestió, Manuel Ibern va dir que li agrada parlar d’esport i ciutadania, perquè l’esport permet una transmissió globalitzadora dels valors. Quan l’esport va néixer a Barcelona, l’activitat es va nuclear al voltant dels primers clubs privats, molts d’ells ja centenaris; a partir dels anys 20 del segle passat i fins el període de la Segona República la pràctica esportiva penetra en diferents estrats socials desenvolupant un sistema esportiu més variat i heterogeni i, a través de la pràctica diària d’uns socis, va estar lligat a la cultura i a la ciutadania, manifestant-se a nivell social, polític, etc. Però aquest esperit es va perdre durant el llarg període de la dictadura. Després, cada club ha creat espais d’autonomia, però encara tenim moltes deficiències, i especialment ens manca una pedagogia prou elaborada sobre l’activitat esportiva i la competició a les escoles.

Finalitzada la interessant intervenció del senyor Ibern, que vàrem seguir amb gran atenció, es va produir un interessant i animat col·loqui-debat, en el qual varen participar molts dels assistents. Després, el conferenciant va signar en el llibre d’honor de la Tertúlia, i ens varen fer la corresponent “fotografia de família”.

Cerimònia inaugural de BCN2013 Palau Sant Jordi, 19 de juliol de 2013

Cerimònia inaugural de BCN2013
Palau Sant Jordi, 19 de juliol de 2013

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s